Следвайте Гласове в ТелеграмГолеми световни марки като Лидл“, Кока-Кола“ и Л'Ореал“

...
Следвайте Гласове в ТелеграмГолеми световни марки като Лидл“, Кока-Кола“ и Л'Ореал“
Коментари Харесай

Евродепутати настояват големите компании да не рекламират в прокремълски медии у нас

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Големи международни марки като „ Лидл “, „ Кока-Кола “ и Л'Ореал “ би трябвало да спрат да популяризират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-много за България и Сърбия. Това се споделя в писмо на група евродепутати, заяви „ Политико “. То е подписано от 16 души, измежду които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия. 


Големи търговски марки като Lidl, Coca-Cola и L'Oréal би трябвало да спрат да популяризират в прокремълски медии на Балканите, желаеха депутати от Европейския парламент с писмо до фирмите, съобщи POLITICO.

Петнадесетте марки би трябвало „ прецизно да преразгледат своите рекламни политики, с цел да подсигуряват, че разноските не финансират, даже и несъзнателно, медии, известни с разпространяването на нездравословна дезинформация “, се споделя в писмото, изпратено в четвъртък от 16 евродепутати - десни, социалисти, либерали и от Зелените.

Компаниите, към които е ориентирано писмото, са Lidl, Delhaize Group, Procter & Gambler, Coca-Cola, A1, Yettel, Ferrero, Heineken, Mars, Mondelez, L'Oréal, GlaxoSmithKlein (GSK), Bosch, Samsung и Amazon.

Служители на Европейски Съюз и специалисти по дезинформация предизвестяват за възходяща вълна от подправени вести онлайн и задгранични опити да се повлияе на вота за европейските избори през юни.

Балканската самодейност за свободни медии - основаната в Брюксел неправителствена организация, която стои зад този ход - заяви през 2023 година, че международни марки посредством организации и рекламни компании харчат стотици милиони евро за сръбски и български медии, които популяризират държавна агитация и подкрепяни от Кремъл разкази, свързани с нахлуването в Украйна.

TV Pink и TV Happy - две от най-популярните малките екрани в Сърбия, които разчитат в огромна степен на приходите от реклама от интернационалните компании - са предавали погрешни изказвания, че самата Русия е била „ подложена на експанзия отдавна “ и „ е била принудена “ да организира „ специфична военна интервенция “ в Украйна - евфемизъм, фиктивен от Москва, с цел да отбелязя пълномащабното си навлизане в страната.

„ Рекламодателите не слагат сами реклами в интернет, софтуерните компании го вършат за тях. За страдание, това води до информативен хаос ", изясни Клеър Ейткън, основен изпълнителен шеф на основаната в Съединени американски щати организация с нестопанска цел Check My Ads, която оказа помощ за правенето на отчета. „ Точно в този момент рекламодателите би трябвало постоянно да ревизират рекламите си за този проблем. И защото финансирането на пропагандата и омразата е нездравословно за всички нас, всички би трябвало да пожелаваме по-прозрачна рекламна система ", сподели тя.

Не става въпрос единствено за пари, се споделя в писмото на законодателите. Репутацията и властта на тези марки „ по нехайство придават на [тези медии] легитимност, което ускорява разпространяването и въздействието на дезинформацията “.

Източници: БНР, segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР